Nagyboldogasszony templom

2016-05-18 11:45:10


A településen 1781-re elkészült az első üveghuta és a huta dolgozóinak 13 háza. Az üveghuta dolgozói 1795-re felépítették a templomot, ami még fatoronnyal készült. A lakosság akkor még mind katolikus volt és ez az arány a későbbiekben is 90%-ban megmaradt.

A templom fatornyában két harang volt, egy 35 és egy 20 fontos, későbbiekben egy 40kg-os harang is volt, amit 1915-ben elvittek. Ekkor került a templomba a helyi üveghutában gyártott üvegcsillár, ami még ma is látható.

A templom elkészültékor a község szerződést kötött Stöckl Domonkos kislődi plébánossal a lakosság rendszeres lelki gondozására. 1799-ben kaptak egy káplánt, de rövid ideig szolgált, mert a közösség nem tudta eltartani.

1852-től az egyházi gondozás Kislődről Városlődre került át. Úrkúton lelkészség 1931 óta van. A szentmisék először latin és német nyelven történtek, majd a falu elmagyarosodása miatt ez magyar nyelven folytatódott, napjainkban negyedévenként, ismét hallgathatnak a hívek német nyelvű szentmisét.

Az 1931-ben létrehozott lelkészség 1937-re plébánia lett. A plébánia megalakulása előtt a bérmálások Kislődön és Városlődön voltak. Az első plébános Bittmann Antal, utána dr. Nagy György plébános szolgálta hívet mintegy 22 évig, őt követte Kiss József és Czigány Ferenc. 1988-tól, Kovács Mihály, címzetes esperes szolgálja a híveket.A templomot közben újjáépítették, a fatoronyból kőtorony lett, berendezését felújították, új harang került a toronyba, így szolgálva ma is a híveket.

A faluban az első temető helyén, - melyet 1783-ban jelöltek ki, és 10 évig működött, a Gubicza-hegyen - keresztet állítottak, mely a mai napig áll, illetve zajlik a felújítása, a Faluvédő és Kulturális Egyesület szervezésében.


Vissza


Úrkút község weboldala - www.urkut.hu ImpresszumHonlapunk megtekintéséhez ajánlott böngészők: Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer (v9, vagy újabb), Edge