Az Urak Kútja

2016-05-18 10:35:12


A község öt egykori településből áll; neve okiratban csak 1785-ben fordult elő először.

A helység nevét a szájhagyomány szerint a község határában lévő kútról kapta: a vadban gazdag területen gyakran megfordultak a korabeli főurak- sőt maga Mátyás király is - vadászat céljából.

Vadászat közben és végén szomjukat a kútból oltották, így maradt fenn az urak kútja, majd ebből az Úrkút elnevezés.

A település több mint 230 éves, a névadó kutat egészen az 1960-as évekig használták.

Ez a kút adta egykor a nélkülözhetetlen vizet, forrása jelentette a keresztvizet.Egy mementó tehát, amely a 14. század óta ismert. Többen élnek még, akik egykor látták magasodó gémjét, most pedig a falu összefogva adhat szilárd talapzatot a kútnak és az emlékműnek.

A kutat az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület kezdeményezésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az önkormányzat, vállalkozók és magánszemélyek támogatásával újították fel, s alakítottak ki körülötte emlékparkot.

Nem érheti baj a települést, amely össze tud fogni és tiszteli őseit - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Úrkúton, a település felújított névadó kútjának avató ünnepségén.

Kifejtette: a jó víz egyben tiszta forrás is, tiszta forrás pedig a becsületesség, az egyenesség, a nyíltság és az őszinteség jelképe.


" Az a település, amely egy tiszta forrás környékén él, az csak egyenes,

őszinte, jóravaló, becsületes közösség lehet, ezt bizonyítja a falu

történelme is: Úrkútot mindig az összefogás, a kemény munka, a

szorgalom, az apránként való előrehaladás jellemezte"

A kutat Kovács Mihály plébános meg is szentelte.


A település létrejöttéről hírt adó, 1781. május 1-én keltezett levél alapján ez a nap Úrkút születésnapja, amit minden évben megtartunk.Vissza


Úrkút község weboldala - www.urkut.hu ImpresszumHonlapunk megtekintéséhez ajánlott böngészők: Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer (v9, vagy újabb), Edge