A Csárdahegyi Őskarszt

2016-04-16 07:13:40

Mint geológiai természeti értéket, már 1951-ben védetté nyilvánították, országos jelentőségű besorolással. Különleges földtani képződmény, amely nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak számít, ugyanis a mangánérc kitermelése során alkalmazott kézi fejtési mód és a viszonylag kevés robbantás alig károsította a feltáruló őskarsztos formakincset. A látványos töbörsort illetve környezetét a Pangea Egyesület és a Mangán Kft. által létrehozott tanösvény segíti megismerni.Az immár több mint fél évszázada szabadon lévő úrkúti kőzetfalak időtállóak, kőzetanyaguk és részben formakincsük is eltérő a bauxitos őskarsztokétól. A védett terület kiválóan alkalmas a jura időszaki mangánércek keletkezésének, valamint a paleokarsztos formakincs védett földtani értékként való bemutatására. Rendeltetése a széles körű geológiai ismeretterjesztésen és a turizmuson túl: tudományos kutatási helyszín a szakemberek számára, illetve alsó-, közép- és felsőfokú oktatást szolgáló terepi bemutatóhely.

A 2012-ben Európai és Globális Geoparkká vált Bakony–Balaton Geoparkban az Úrkúti-őskarszt TT 2013-ban az év földtani értéke lett, köszönhetően annak a példaértékű összefogásnak, amellyel a területen található tanösvény részben megújulhatott. A terület közvetlenül Úrkút határában, az Országos Kék Túristajelzés nyomvonalán található, menetrend szerinti busszal Veszprém, Ajka felől megközelíthető.

(forrás:https://www.bfnp.hu/hu/urkuti-oskarszt-tt)
(képek: http://kiranduloutak.blogspot.hu/2013/08/az-urkuti-oskarszt.html)

Vissza


Úrkút község weboldala - www.urkut.hu ImpresszumHonlapunk megtekintéséhez ajánlott böngészők: Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer (v9, vagy újabb), Edge